Arnhem is de aantrekkelijkste stad van Oost-Nederland om te wonen, werken, ondernemen, studeren, verblijven, ontmoeten en ontspannen

We werken aan de transformatie van de binnenstad

We werken aan de transformatie van de binnenstad

Inspanning

Jaarverslag 2024

In 2024 is gestart met het Ontwikkelperspectief Centrum Arnhem dat richting en perspectief gaat bieden voor de transformatie van de Binnenstad naar 2040. Hierin worden keuzes, afwegingen en prioritering in de wijze waarop we met elkaar de binnenstad programmeren en profileren opgenomen. Daarmee samenhangend is de Visie Openbare Ruimte en Koele netwerken afgerond en gereed gebracht voor besluitvorming in 2025. Daarnaast is er verder gewerkt aan planvorming voor de ontwikkeling van deelgebieden in de binnenstad zoals het  Bestuurskwartier, Bartokpark, Stadsoase (o.a. omgeving Stadstheater) en Gele Rijdersplein.

In de binnenstad zijn, door de transitiemanager, meerdere transformatieplannen voor panden begeleid die de komende jaren tot uitvoering gebracht kunnen worden.  De nieuwe invulling van de oude supermarktlocatie aan de Kleine Oord is een concreet resultaat dat dit jaar geboekt is net als de transformatie van de Walburgiskerk. Voor de inzet van de transitiemanager in 2024 is een succesvolle aanvraag bij Steengoed Benutten van de provincie Gelderland ingediend. Daarnaast is gewerkt aan een aanvraag voor de landelijke regeling Impulsaanpak Winkelgebieden gericht op de transformatie van de westelijke binnenstad (o.a Rijnstraat en omgeving). Deze is helaas niet gehonoreerd. Er wordt verkend of onderdelen van de aanpak in kleinere projecten opgepakt kunnen worden. Een periodiek overleg met lokale makelaars is opgestart om meer inzicht te krijgen in marktontwikkelingen en om gezamenlijk oplossingen en kansen voor leegstand te identificeren.

De goede samenwerking met PBA is in 2024 verder doorgezet. De kwartierenaanpak is verder versterkt met als resultaat het winnen van het Meest inspirerende binnenstadsproject 2024 in de verkiezing van het landelijke Platform Binnenstadmanagement. Daarnaast is de samenwerking binnen de drie werkgroepen van PBA geïntensiveerd. Dit heeft geleid tot een nog betere samenwerking en participatie op het gebied van mobiliteit, transformatie en de bruisende binnenstad. De aanvraag voor een BIZ binnenstad heeft geresulteerd in een positieve uitslag. Het bestuur van de BIZ-stichting is begonnen met de uitvoering van daaraan gekoppelde acties.

In het Korenkwartier zijn de horeca-stewards gecontinueerd om de veiligheid en gastvrijheid te versterken. Ook is het achterplein van de Korenmarkt opgeknapt om de verblijfskwaliteit te versterken en ruimte te bieden voor terrassen en evenementen. De samenwerking met de BIZ-korenkwartier is in het tweede jaar verder geprofessionaliseerd.

Begroting 2024

De binnenstad is belangrijk voor de hele stad. Het is het kloppend hart van de stad en verbindt.
Doordat er meerdere actuele maatschappelijke opgaven zijn op het gebied van werken, wonen, verblijven, verduurzamen, die zowel actuele kansen bieden als uitdagingen vormen, is er sprake van een brede transformatie van de binnenstad. Deze transformatie, en de daarmee gepaard gaande verschuiving in  functioneel programma (bijvoorbeeld een compacter winkelhart, meer groen en meer ruimte voor ontmoeten en spelen), vraagt de komende jaren om keuzes, afwegingen en prioritering in de wijze waarop we met elkaar de binnenstad programmeren en profileren en hoe we daar met de stakeholders in de stad actief op sturen.
We nemen een actieve en richtinggevende rol om de transformatie van de binnenstad op integrale wijze te realiseren. We hebben hierbij vijf doelen, te weten:

  • meer structuur en hoofdlijnen die richting geven aan de toekomstbestendige ontwikkeling van de binnenstad;
  • versterken van de positie van binnenstad als grootste werklocatie;
  • realiseren van een aantrekkelijke, aangename, groene en duurzame openbare ruimte;
  • het onderscheidend vermogen versterken (Arnhem op de kaart);
  • sterker verbinden van de binnenstad met haar omgeving.

Hiervoor werken we aan het opstellen en uitvoeren van het ontwikkelperspectief en een visie openbare ruimte.
Daarnaast wordt er gericht gewerkt aan gebiedsontwikkelingen en projecten zoals Koningsplein en Gele Rijdersplein. Met de transitiemanager binnenstad wordt bekeken welke transformatiekansen er zijn en hoe de te stimuleren of ondersteunen. Daarin werken we samen met Platform Binnenstad Arnhem (PBA), als onderdeel van de bestaande en goedlopende samenwerking om de binnenstad te versterken.
Voor het Korenkwartier wordt samen met de ondernemers ingezet op een meer gastvrij horecagebied waar de dagfunctie verder versterkt wordt door bijvoorbeeld een nieuwe terrassenverdeling.
In de compactere binnenstad is ruimte voor functies die verblijfskwaliteit versterken en die Arnhems erfgoed beter beleefbaar maken. Daarom wordt er via een prijsvraag gezocht naar het beste idee / de beste invulling voor de diverse Historische Kelders.
Bij het Sterker verbinden van de binnenstad met haar omgeving wordt verder aandacht gegeven aan het zogenaamde Kwartierenplan waar samen met PBA de identiteit en onderscheidende vermogen van de verschillende delen in de binnenstad uitgedragen worden. Hierbij zijn het Modekwartier en het Spijkerkwartier (met als onderdeel de Steenstraat) ook twee belangrijke kwartieren die een schakel vormen met en naar de binnenstad.
Tot slot, zetten we in op kennisdeling en ontwikkeling via landelijke platformen en houden we in beeld welke kansen er bij provincie of Rijk er zijn voor investeringsregelingen of subsidiefondsen.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37