Mensen uit Arnhem die hulp, ondersteuning of zorg nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving, kunnen deze hulp thuis ontvangen of in hun buurt. Het is belangrijk om hen zo snel mogelijk te helpen, zodat problemen niet erger worden. We proberen de hulp en ondersteuning zoveel mogelijk samen met de mensen om wie het gaat te organiseren. Als dit niet mogelijk is, proberen we de buurt en wijk te versterken, zodat mensen daar terecht kunnen. Op deze manier is hulp makkelijk te krijgen en is ondersteuning dichtbij. We proberen zo min mogelijk gebruik te maken van specialistische hulp die lang duurt. Bij het versterken van de buurt en wijk werken we samen met verschillende organisaties, zoals sociale wijkteams, regisseurs Werk & Inkomen, zorgaanbieders, huisartsen, scholen en welzijnsorganisaties. Omdat verschillende gebieden verschillend zijn, kan onze aanpak ook verschillen. We passen onze prioriteiten, accenten, werkwijzen en samenwerkingspartners aan per gebied.
Tijdens de coronaperiode hebben de hulpverleners veel aandacht besteed aan het blijven bieden van hulp en ondersteuning aan onze inwoners. Ze hebben alternatieven gevonden om dit te kunnen doen. Dankzij deze organisaties hebben de meeste inwoners de coronaperiode goed doorstaan. Op dit moment wordt hulp en ondersteuning bijna overal weer op hetzelfde niveau aangeboden als voor corona. Maar we zien ook dat sommige problemen zijn toegenomen en dat er extra inspanning nodig is om deze op te lossen. Bijvoorbeeld, er zijn wachtlijsten ontstaan voor jongeren die hulp nodig hebben voor hun mentale gezondheid. We maken afspraken en ontwikkelen alternatieven om jongeren met dringende problemen als eerste te kunnen helpen.
In de komende jaren willen we ervoor zorgen dat alle inwoners gelijke kansen hebben en zekerheid hebben in hun bestaan. Ook willen we doorgaan met de veranderingen in de zorg die we al zijn gestart. Het voorkomen van problemen staat voorop, maar we zetten ook in op het bieden van lichtere zorg om ernstigere problemen te voorkomen.