Meer Arnhemmers hebben een startkwalificatie en voldoende basisvaardigheden

We werken er aan dat meer jongeren hun startkwalificatie behalen

We werken er aan dat meer jongeren hun startkwalificatie behalen

Inspanning

Jaarverslag 2024

In 2024 is met betrekking tot dit doel aan het volgende gewerkt:
1. Totstandkoming van plan van aanpak thuiszitters. Dit plan van aanpak is opgesteld met samenwerkingspartners die een belangrijke rol hebben voor leerlingen die thuiszitten én in het tegengaan hiervan. Denk hierbij aan, naast de jongeren en ouders zelf, de scholen, sociale wijkteams, RBL Midden-Gelre, VGGM en het samenwerkingsverband. In dit plan van aanpak zetten we ons niet alleen in voor kinderen en jongeren die volgens de wettelijke definitie thuiszitter zijn, maar ook voor kinderen en jongeren die om een andere reden thuiszitten en ondersteuning nodig hebben om weer in ontwikkeling te komen. Samengevat gaan we vanaf 2025 met de volgende actiepunten aan de slag:

a. Definieer een eenduidige definitie voor thuiszitters;
b. Breng de doelgroepen/trajecten van thuiszitters in beeld
c. Richt 'thuiszitterstafels' in voor PO, VO en MBO;
d. Regel de gegevensdeling tussen RBL en de samenwerkingsverbanden;
e. Betrek de GGZ voor consultatie bij (dreigend) thuiszitten;
f. Zorg ervoor dat het onderwerp 'verzuim' hoger op de agenda's bij het onderwijs komt;
g. Verken de behoefte aan onderwijs-zorg arrangementen
h. Breng in beeld wat er aan aanbod is in de stad voor thuiszittende kinderen en jongeren. Onderzoek of er behoefte is aan nieuw/ander aanbod of aanpassing van het bestaande aanbod.

2. Plan van aanpak hoogbegaafdheid
In 2024 is het Actieplan Hoogbegaafdheid in praktijk gebracht, wat leidde tot waardevolle inzichten en concrete stappen richting een meer effectieve aanpak. De voortgang kan worden samengevat in enkele kernpunten:

  1. Meer bekendheid over hoogbegaafdheid: Een regionale themabijeenkomst heeft professionals uit diverse sectoren samengebracht. Deze bijeenkomst resulteerde in positieve reacties en onderstreepte de behoefte aan samenwerking en kennisuitwisseling. Vanaf 2025 wordt dit punt geïntegreerd in bredere deskundigheidsbevorderingstrajecten.
  2. Toegankelijke en eenduidige informatie: Hoewel een centrale landingspagina onhaalbaar bleek vanwege risico's van verouderde informatie en kwaliteitsperceptie, is gewerkt aan het verbeteren van doorverwijzingen via bestaande kanalen, zoals het Ouder- en Jeugdsteunpunt. Dit wordt in 2025 verder vormgegeven.
  3. Deskundigheidsbevordering van partners buiten het onderwijs: Een eerste behoeftepeiling toonde aan dat kennisniveaus sterk variëren tussen sectoren. Professionals van jeugdgezondheidszorg (JGZ), wijkteams, RBL en voorschoolse voorzieningen hebben aangegeven dat zij meer training en samenwerking wensen. Dit wordt in 2025 verder uitgewerkt via gerichte scholing en ambassadeurs binnen organisaties.
  4. Preventie en signalering: Hoewel concrete uitwerking van vroegsignalering nog ontbreekt, is het belang van vroegtijdige herkenning bij consultatiebureaus (JGZ 0-4) en voorschoolse voorzieningen erkend. In 2025 wordt ingezet op het ontwikkelen van een beleid voor verrijkingsgroepen binnen de kinderopvang en kijken we naar een signaleringsinstrument binnen de JGZ 0-4jr.
  5. Casusregie bij complexe hoogbegaafdheidscasuïstiek: Dit punt is geïntegreerd in het Plan van Aanpak Thuiszitters dat in 2024 is opgesteld. De thuiszitterstafels zullen in 2025 specifiek aandacht besteden aan hoogbegaafde kinderen, met extra focus op meisjes met een migratieachtergrond.
  6. Beleidsmatige en bestuurlijke inbedding: In 2024 is een start gemaakt met het onderzoeken van de mogelijkheden van integratie van het thema hoogbegaafdheid in breder beleid. Dit waarborgt structurele aandacht en een duurzame inzet van middelen. In 2025 wordt hier verder vorm aan gegeven.

3. Voortzetting plan van aanpak voortijdig schoolverlaten in Arnhem
Arnhem kent een lokale aanpak voortijdig schoolverlaten. Het doel van deze aanpak is het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Door Arnhem worden initiatieven gesubsidieerd die hier aan bijdragen. Het gaat bijvoorbeeld om jongerenwerk op school, Restart op Rijn IJssel, de wijkaanpak VSV in the points op de winkelcentra Kronenburg en Presikhaaf en het Leercentrum Playing for Success, waar jongeren die thuiszitten kunnen werken aan terugkeer naar onderwijs. 2024 was het laatste jaar waarin het plan van aanpak liep, 2025 zal een overbruggingsjaar zijn en in 2026 verwachten we met een nieuwe aanpak te komen. De reden dat er in 2025 een overbruggingsjaar is, is omdat we vanuit Arnhem voor de aanpak voortijdig schoolverlaten beter willen aansluiten op de regionale aanpak op dit thema. Deze wordt in 2026 verwacht (zie punt 3).

4. Regionale inzet op voorkomen van voortijdig schoolverlaten.
Hier wordt op ingezet vanuit het Doorstroompunt (voorheen RMC, wettelijke taak). De gemeente Arnhem is contactgemeente voor de Doorstroompuntregio. We zijn in afwachting van de wet van school naar duurzaam werk (deze is al meerdere keren uitgesteld, verwachte ingangsdatum nu 1-1-2026). Een wet die gelijke kansen voor jongeren bevordert. In deze nieuwe wet veranderen er een aantal zaken waarvan er één direct gevolgen heeft voor het Arnhemse lokale beleid. Zo is in 2024 bekend geworden dat de Decentralisatie Uitkering Jeugd die Arnhem nu krijgt (en die ingezet moest worden op het tegengaan van voortijdig schoolverlaten) overgeheveld wordt naar de regio. In 2024 zijn er gesprekken gevoerd tussen de gemeente Arnhem en de regio over welke initiatieven de regio over zal nemen vanuit de gemeente Arnhem voor 2025. In 2026 moeten initiatieven dan evt. opgenomen worden in het nieuwe regionale programma van school naar duurzaam werk.

Op inhoud betekent het dat voor de gemeente de doelgroep van het Doorstroompunt (uitvoering bij het RBL Midden-Gelre) uitgebreid gaat worden van 23 naar 27 jaar en dat de doelgroep verbreed gaat worden: voor elke jongere die de school zonder startkwalificatie verlaat, dezelfde taak. Ook wordt er ook een artikel toegevoegd aan de Participatiewet voor gemeenten, waarmee de gemeente eerder de samenwerking op kan zoeken met mbo-scholen. Ten slotte verandert er voor scholen (mbo niveau 1,2 en voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs) dat zij nazorg moeten gaan bieden in de vorm van loopbaanbegeleiding.

Begroting 2024

Ons doel is dat leerlingen die uitvallen (thuiszitters en vroegtijdig schoolverlaters) zo snel mogelijk weer deelnemen aan het onderwijs om een startkwalificatie te behalen. We gaan thuiszitten tegen door met schoolbesturen, jeugdzorginstellingen en andere betrokken partijen het gesprek te voeren over passende onderwijsplekken voor zoveel mogelijk Arnhemse kinderen en jongeren. Daarbij zorgen we met procesafspraken over de regie voor meer duidelijkheid over de onderlinge samenwerking tussen betrokken partijen bij thuiszitters en daarmee een passend aanbod.

We willen dat Arnhemse kinderen en jongeren zo min mogelijk onderwijs missen. Dit betekent dat we zowel ongeoorloofd afwezig zijn (relatief verzuim) als thuiszitten (absoluut verzuim) tot een minimum willen beperken. We streven er naar het percentage vroegtijdig schoolverlaters (VSV) terug te brengen tot onder het percentage van 2018-2019 van 2,81%.  

We zetten in op een verbetering van de samenwerking, door het netwerk in en om school te versterken. We richten ons bij de aanpak op de doelgroepen waarbij uitval het meeste voorkomt. We hechten veel waarde aan de monitoring van resultaten. Dit stelt ons in staat om de effecten van het VSV-beleid beter in beeld te krijgen en meer grip te krijgen op de VSV-problematiek.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37