We versterken het gezinssysteem zodat jeugdigen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen
We versterken het gezinssysteem zodat jeugdigen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen
Inspanning
Jaarverslag 2024
De werkwijze van het wijkteam is een systeemgerichte aanpak, waarbij zij het gehele systeem in kaart brengen en onderzoeken waar eventuele problemen en mogelijkheden zitten. Zo wordt er gekeken of er extra ondersteuning vanuit het netwerk mogelijk is. Daarnaast kan een vraag door een wijkcoach worden ingebracht bij het RET. Het Regionaal Expert Team (RET) ondersteunt bij het bepalen en tijdig inzetten van passende jeugdhulp en het aanbieden van ambulante alternatieven voor verblijf.
Er is een projectleider gestart om het RIO project (zowel voor volwassenen als jeugdigen) tot uitvoering te brengen. Er is momenteel één RIO aangenomen en een tweede is in aantocht. Zij zullen op korte termijn starten met het begeleiden van jeugdigen en volwassenen in en na detentie.
In 2024 zijn gesprekken geweest met zorgaanbieders om de overgang van 18- naar 18+ zo soepel mogelijk te maken. Dit betekent, dat er voor begeleiding en behandeling gekeken wordt welke wet vanaf 18 jaar van toepassing is en dat we daarop anticiperen, door bijvoorbeeld te onderzoeken welke zorgaanbieders contracten hebben met zorgverzekeraars om behandeling door te kunnen laten lopen. Of om een soepele overdracht naar een WMO-aanbieder te doen, zodat begeleiding door kan lopen, wanneer de zorgaanbieder alleen jeugdwet aanbiedt. Dit onderwerp zal ook in 2025 doorlopen.
De Gelderse Verbeteragenda is als project afgerond. De doelstellingen vanuit de Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming zijn geland in andere ontwikkelingen, onder andere het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming.
We richten ons met name op het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming 0-100 en de ontwikkelingen die daarbij horen. In het toekomstscenario wordt een nieuwe opzet voor kind- en gezinsbescherming 0-100 geschetst, los van de bestaande organisatiegrenzen. We beproeven regionaal in de Toekomsttuin met ketenpartners een nieuwe werkwijze die past bij de regio Centraal Gelderland. Er wordt gekeken naar alle leefgebieden, daarom wordt er aan de voorkant, zo nodig, samengewerkt met partijen die aandacht hebben voor bijzondere doelgroepen zoals slachtoffers van schadelijke praktijken, personen met een licht verstandelijke beperking of (dementerende) ouderen en hun mantelzorgers. Het hoofddoel is om te komen tot een nieuwe werkwijze waarin integraal, systeem- en mensgericht wordt samengewerkt. Dit moet leiden tot een verandering in de kind- en gezinsbescherming 0-100 waarin het systeem van het gezin/huishouden centraal staat. In 2030 moet de nieuwe werkwijze staan.
De inzet van het Team VAV (vertrouwd, aanwezig veilig) vanuit de Sociale Wijkteams verloopt succesvol en bestaat momenteel uit 3,2fte. Ongeveer 20 Arnhemse gezinnen worden door de VAV'ers geholpen om veiligheid in het gezin te herstellen. De evaluatie laat zien dat uithuisplaatsingen of andere zware vormen van zorg worden voorkomen. Dit geeft naast het maatschappelijk effect tevens een financieel effect: een besparing van ruim € 300.000.
Er is sprake van een lichte daling van het aantal jongeren in verblijf. Wat opvallend en positief is, is dat er een daling te zien is bij de zwaarste vorm van verblijf: verblijf op terrein. Het RET helpt bepalen welke zorg noodzakelijk is. Het lukt nog niet altijd om een passende plek te vinden voor de meest complexe doelgroep. Dat maakt dat er maatwerkvoorzieningen worden gecreëerd die erg kostbaar zijn. Dit zien we terug in de cijfers, het bedrag aan declaraties neemt toe (ruim 30% in de periode van oktober 2022 t/m september 2024). Onder andere in de Hervormingsagenda Jeugd wordt gewerkt aan een plan van aanpak voor het verder voorkomen van uithuisplaatsingen. Daarnaast zoomen we in op de duurste casussen en zorgen voor afschaling waar het kan.
Gemeente Arnhem zet in op het werven van pleegouders. Dit doen we samen met de pleegzorgaanbieders. Daarnaast besteden we aandacht aan het behouden en waarderen van pleegouders. Dit doen we jaarlijks in de Week van Pleegzorg. Daarnaast zetten we regionaal in op kleinschalige groepen voor verblijf. Zorgaanbieders zijn bezig met het ombouwen van vastgoed om zo kleinere groepen te creëren.
Het Digitaal Scheidingsloket is ondergebracht bij Rijnstad. Het betreft een regionale voorziening, die in ieder geval tot en met 2026 aangeboden wordt.
Het zoeken naar de best passende zorg voor het kind en of systeem is het uitgangspunt. Het stadsteam Veiligheid wordt betrokken bij casuïstiek waar onveiligheid een rol speelt.
Begroting 2024
We bekijken per individueel geval of de hulpvraag met name bij het kind zit of in feite voortkomt uit problemen die zijn of haar ouders betreffen. In die gevallen kijken we of we het hele gezin kunnen helpen en ondersteunen.
We organiseren nazorg voor jeugdige ex-gedetineerden waarbij jeugdigen na detentie worden begeleid op terugkeer in de samenleving door een Re-integratie Officier (RIO). Hierover zijn afspraken gemaakt met de Raad voor de Kinderbescherming, Sociale wijkteams Arnhem en de Gecertificeerde Instellingen.
Conform toezegging 1278 werken we aan een plan om de overgang naar het 18e levensjaar voor jeugdigen te verbeteren. Voor de zorgvorm jeugdzorg met verblijf zetten we één regisseur in die vanaf het 17e levensjaar of waar mogelijk eerder samen met de jeugdige de uitstroom voorbereidt. Na uitstroom blijft de regisseur zo lang als nodig in beeld.
We versnellen en verbeteren het veiligheidsnetwerk rond gezinnen, samen met Veilig Thuis, Sociale wijkteams, Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming. Zodat kinderen en hun ouders sneller een passend hulpaanbod krijgen om de veiligheid in het gezin te herstellen (uitvoering Gelderse Verbeteragenda Jeugdbescherming).
We versimpelen het complexe veiligheidsnetwerk rondom het gezin door integraal samen te werken waarbij één gezicht in het gezin aanwezig is. Samen met Veilig Thuis, Sociale Wijkteams, Jeugdbescherming en de Raad voor de Kinderbescherming wordt een Toekomsttuin opgestart waarin deze nieuwe werkwijze wordt beproefd.
We voorkomen uithuisplaatsingen door de inzet van team VAV (Vertrouwd, Aanwezig en Veilig). Dit team kan snel en flexibel bij gezinnen, waar sprake is van onveiligheid, worden ingezet om verdere escalatie te voorkomen.
We verminderen het aantal jongeren in verblijf door casuïstiek tijdig te bespreken in het Regionaal Expert Team en tijdig ambulante zorg in te zetten om zo uithuisplaatsing te voorkomen. We sturen erop dat jeugdzorginstellingen deze lijn volgen van het voorkomen van uithuisplaatsingen, ook met het op- en afschalen van hulp.
We werven ouders voor pleegzorg en zetten kleinschalig groepswonen in als alternatief voor jeugdhulp met verblijf.
We voorkomen complexe scheidingen door ouders vroegtijdig de juiste informatie en hulp op één plaats aan te bieden (Digitaal Scheidingsloket). Ook kinderen waarvan de ouders uit elkaar gaan of gaan scheiden kunnen hier terecht voor informatie en hulp. Bij geëscaleerde situaties helpen professionals van het Digitaal Scheidingsloket mee om de gezinssituatie terug te brengen naar het normale.
We stimuleren het grondig onderzoeken van welke jeugdhulp best passend is en meest tijdig kan worden ingezet in gezinnen waar onveiligheid heerst. We motiveren het hele gezin voor inzet van de betreffende jeugdhulp om herhaalde meldingen bij Veilig Thuis te voorkomen. Hiermee kan snel richting worden gegeven aan begeleiding en behandeling, als hier een vraag naar is.
Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37