Er zijn voldoende geschikte en betaalbare woningen voor kwetsbare Arnhemmers

We koppelen zorg(behoeften) aan wonen

We koppelen zorg(behoeften) aan wonen

Inspanning

Jaarverslag 2024

Convenantwoningen
In nauwe samenwerking met vier woningbouwcorporaties stromen iedere maand cliënten uit naar een zelfstandige woning. Deze zogenaamde convenantroute is speciaal bedoeld voor cliënten in beschermd wonen of de maatschappelijke opvang, die klaar zijn voor een volgende stap, maar via de reguliere routes niet aan een woning kunnen komen.
De druk op de convenantroute is ook het afgelopen jaar verder toegenomen doordat cliënten die vanuit intramurale zorg uit wensen te stromen moeilijk via de reguliere routes aan een woning kunnen komen. Naast de aanvragen vanuit beschermd wonen zijn er ook aanvragen ontvangen vanuit de WLZ, ouder-kindhuizen en de instellingen voor jeugdzorg. Vooral deze laatste groep zorgt voor complexe aanvragen, omdat er te weinig geschikte woningen zijn. De vraag naar kamerwoningen en goedkope eenpersoonswoningen (zoals studio’s) is veel groter dan het aanbod.

Huisvesting van aandachtsgroepen
Regionaal is de afspraak dat we komen tot een evenwichtige verdeling van (beschermd wonen en beschermd thuis) voorzieningen over de regio en uitstroom naar zelfstandig wonen uit zowel een beschermde woonvorm als uit de maatschappelijke opvang. Daartoe is met de regiogemeenten eind 2024 gestart met het opstellen van een spreidingsplan, waarvoor de huidige situatie en de gewenste situatie in kaart wordt gebracht, zowel met betrekking tot het aantal plekken in de voorzieningen, de verschuiving van intramuraal Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis en een evenredige spreiding over de regio, als ook het regionaal passend huisvesten van uitstromers.
Op basis van de gewenste situatie én de realiteit van wat haalbaar is, zullen in het spreidingsplan de regionale transformatieopgave en transformatieopgaven per gemeente worden vastgesteld.

Begroting 2024

De woningcorporaties stellen jaarlijks 120 woningen beschikbaar voor uitstroom uit, onder andere, Beschermd wonen (BW), Maatschappelijke opvang (MO) en intramurale jeugdvoorzieningen.
De gemeente Arnhem coördineert en voert de woonafspraken uit, die gemaakt zijn met woningcorporaties. Op deze wijze kunnen Arnhemmers die niet zelfstandig aan een woning kunnen komen, toch uitstromen. Daarnaast blijven we met corporaties in gesprek over huisvesting van aandachtsgroepen.
We gebruiken daarvoor het doelgroepenonderzoek 'wonen en zorg', waarin de behoefte en het aanbod aan zorggerelateerd wonen in Arnhem gekwantificeerd is. We komen samen met partners in de stad tot een beleid voor wonen en zorg.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37