Een passend vangnet

Aanpak terugdringing dakloosheid

Aanpak terugdringing dakloosheid

Inspanning

Jaarverslag 2024

In december 2022 is door VWS het 'Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis' gelanceerd. Landelijk is een dashboard ontwikkeld om inzicht te krijgen in de voorgang op de acties, waarvoor de afgelopen periode vanuit Arnhem de benodigde informatie is gedeeld. De eerste resultaten op centrumgemeentelijk niveau zijn medio juni gepubliceerd op https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/dashboard/aanpak-dakloosheid.

Regionaal uitvoeringsplan
De regio Centraal Gelderland heeft gewerkt aan het opstellen van een regionaal uitvoeringsplan op basis van de uitgangspunten van het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Dit plan is eind 2024 regionaal vastgesteld.

Preventie (het voorkomen van dakloosheid)
De afgelopen periode is met de regiogemeenten ingezet op het afstemmen van de uitkomsten van de in 2023 uitgevoerde preventiescanner. Regionaal is afgesproken dat elke gemeente een lokaal uitvoeringsplan opstelt, dat gericht is op hoe ingezet wordt op het voorkomen van dak- en thuisloosheid, het faciliteren van een (t)huis en de beschermd thuis opgave 'lokale voorzieningen'.
Verder is naast de reguliere onverminderde inzet op preventie het daklozenloket doorontwikkeld. Om uitvoering te kunnen geven aan een al langer bestaande behoefte - een verruiming van de openstelling van het daklozenloket - zijn in het afgelopen jaar de noodzakelijke aanpassingen aan het pand in beeld gebracht.

Passend vangnet
- De vernieuwing van de opvang is reeds gerealiseerd, waarmee ook een gedifferentieerd aanbod is ontstaan. De afbouw van de capaciteit heeft niet kunnen plaatsvinden en de opvang is tijdelijk uitgebreid met:
- twee extra woonplekken met ambulante begeleiding voor gezinnen en
- een aantal flexibele woonplekken met begeleiding voor gezinnen of individuen vanaf 18 jaar en ouder.

Pilot opvang dakloze niet-rechthebbende EU-burgers
Vooruitlopend op landelijke ontwikkelingen en beleid is voor de duur van twee jaar een opvang voor kwetsbare niet-rechthebbende dakloze EU-burgers gerealiseerd, hiermee bieden we een inclusieve aanpak. Deze opvang biedt 10 plekken en is operationeel sinds 1 juli 2024.

Ambulante begeleiding tijdens de wachttijd
Vanaf medio 2024 kan voor dakloze volwassenen die recht hebben op opvang bij IrisZorg op de Remisestraat en daar niet meteen terecht kunnen omdat de capaciteit onvoldoende is, tijdens de wachttijd ambulante begeleiding door IrisZorg ingezet worden, zodat meteen een start kan worden gemaakt met het op orde brengen van de basis (ID-bewijs, uitkering, zorgverzekering) en al een traject richting herstel ingezet kan worden. Gelet op het gegeven dat de wachttijd niet lijkt af te nemen voor deze voorziening, is eind 2024 gestart met een verkenning naar de mogelijkheden in de uitbreiding van het aantal plekken voor dakloze mensen met zware problematiek.

Beschutte ruimte overdag
Uit onderzoek naar de voorzieningenbehoefte en de eigen inbreng van de doelgroep is de aanbeveling gedaan om de mogelijkheden voor de zogenaamde 'tussenuren' (de uren dat inloopvoorziening Het Kruispunt gesloten is) in pilotvorm een ruimte achter de voordeur te creëren. In dat kader is gestart met de zoektocht naar het vinden van een geschikte oplossing in samenwerking met het Kruispunt en De Duif.

Van opvang naar wonen (met/zonder begeleiding)
De beweging van opvang naar wonen is verbonden met de brede gemeentelijke huisvestingsopgave 'Voldoende huisvesting voor aandachtsgroepen' en opgenomen in de  vastgestelde nota Wonen & Zorg, waarbij duidelijk is dat de realisatie van extra woonplekken voor dak- en thuislozen vertraging oploopt. Een van de oorzaken daarvan is de wooncrisis.

Financiële Vleugels
Specifiek voor dakloze jongeren is vanuit het Nationaal Programma Arnhem-Oost in oktober 2024 gestart met een pilot Bouwdepot als proef onder de noemer 'Financiële Vleugels'.

Monitoring
In het afgelopen jaar zijn de noodzakelijke gegevens aangeleverd voor de landelijke monitor. Het CBS heeft in december 2024 de eerste cijfers over dakloze personen in de Maatschappelijke Opvang (MO) per regio gepubliceerd. Dit zijn voorlopige cijfers samengesteld over het aantal geregistreerde dakloze personen in MO-voorzieningen, uitgesplitst naar centrumregio in 2022 en 2023. Deze cijfers zijn beschikbaar voor de centrumregio's die hebben bijgedragen in de aanlevering van de cijfers, waaronder voor de regio Centraal Gelderland. Op https://www.waarstaatjegemeente.nl/mosaic/monitor-dakloosheid/inleiding staan de regionale cijfers visueel weergegeven. Deze landelijke monitor behoeft in de komende jaren nog de nodige doorontwikkeling.

ETHOS-classificatie
Naast de bestaande regionale monitor is om effectiever beleid te kunnen voeren, uitvoering gegeven aan een ETHOS light telonderzoek. De resultaten van dit onderzoek zijn besproken met de ketenpartners en de regiogemeente, waarbij het beleid in het lokaal uitvoeringsplan verder is aangescherpt.

Begroting 2024

Het Nationaal Actieplan Dakloosheid 'Eerst een Thuis' heeft de ambitie dat in 2030 dakloosheid is beëindigd en iedereen een Thuis heeft. Deze landelijke aanpak richt zich op 6 actielijnen:

  1. Versterken bestaanszekerheid: borging van het bestaansminimum
  2. Preventie: voorkomen dakloosheid is altijd het beste
  3. Wonen Eerst: iedereen een eigen woonplek met ondersteuning op maat
  4. Integraal werken in de uitvoering: regie, snelheid en menselijke maat
  5. Ervaringskennis inzetten: beleid wordt gemaakt, getoetst en uitgevoerd met mensen met ervaringskennis
  6. Inclusieve aanpak: aandacht voor jongeren, LHBTIQ+ en dakloze EU-burgers

In samenspraak met alle partners en regiogemeenten wordt in 2023 in beeld gebracht hoe we -als regio Centraal Gelderland- de komende jaren in samenhang met de uitgangspunten van het Nationaal Actieplan verder uitvoering kunnen geven aan de aanpak van dakloosheid. Wat al vast staat is, dat er maximaal ingezet wordt op preventie en het creëren van woonplekken, want iedereen heeft recht op een (t)huis. We zien kansen in het housing first principe. Gelijktijdig wordt ingezet op de uitstroom uit de opvang en om- en afbouw van de capaciteit van de maatschappelijke opvang. Deze laatste is afhankelijk van de realisatie van het aantal woonplekken als ook van landelijke autonome ontwikkelingen, zoals een toename van dakloosheid als gevolg van de mogelijke effecten op het gebied van bestaanszekerheid. Lukt dit niet tijdig of onvoldoende, dan wordt ingezet op tijdelijke en/of permanente uitbreiding van de bestaande opvangcapaciteit. In ieder geval is nu duidelijk dat vooruitlopend op landelijke en Europese regelgeving opvang georganiseerd moet worden voor kwetsbare niet-rechthebbende EU-burgers en de gezinsopvang moet worden uitgebreid.

Specifiek voor dakloze jongeren zijn de mogelijkheden van een pilot bouwdepot verkend en wordt onderzocht of en hoe dit uitgevoerd kan worden.  
Verder wordt onverminderd ingezet op preventie. Dit krijgt vorm in nauwe samenwerking met armoede & schulden, werk en inkomen en zorg en welzijn (voorkomen uitval).

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37