Betaalbaar wonen

Versterken positie huurders

Versterken positie huurders

Inspanning

Jaarverslag 2024

Zie de toelichting bij bovenstaande doelstelling ‘betaalbaar huren’. De lopende acties zijn:

  • de verhoogde subsidie voor het Huurdershuis, waar ook het meldpunt Foute verhuurders is belegd;
  • de campagne ‘Dat huurt lekker!’ die eind augustus 2024 is opgestart. Rond de zomer van 2025 zullen we deze campagne verder uitrollen.
  • Tweejaarlijks onderzoeken we discriminatie op de woningmarkt, waar we de gemeenteraad over informeren;
  • De Verhuurverordening is in 2024 vastgesteld. In 2025 geven we hier uitvoering aan. De vergunning wordt gefaseerd ingevoerd, te starten met de vergunning verblijfsruimten arbeidsmigranten.

Begroting 2024

Om problemen op de huurmarkt en malafide verhuurderschap aan te pakken, versterken we de positie van huurders. We willen onder andere voorkomen dat huurders te hoge huren betalen. Dat doen we op de volgende manieren, die we hebben vastgelegd in het tienpunten-actieplan 'Arnhem Helpt Huurders'. Dit actieplan heeft de gemeenteraad in januari 2023 ontvangen. In 2024 zetten we de acties voort. De acties houden onder andere in:

  • Beter informeren van huurders over hun rechten en over de mogelijkheden voor ondersteuning door de gemeente.
  • Extra subsidie en uitbreiding van dienstverlening door partijen die adviseren en ondersteunen op het gebied van huren en wonen, zoals het Huurdershuis.  
  • Periodiek herhalen van het in 2021 uitgevoerde onderzoek naar discriminatie op de Arnhemse woningmarkt, via mystery calls en mystery mails. Ook geven we voorlichting aan woningzoekenden om de meldingsbereidheid te vergroten.
  • Invoeren van een verhuurdersvergunning: We willen in Arnhem een vergunningsplicht introduceren voor verhuurders. Met een verhuurdersvergunning kan de gemeente malafide verhuurderschap aanpakken en beter zicht krijgen op de kwaliteit en onderhoudsstaat van particuliere huurwoningen. Sinds 2023 bestaat er een wettelijke grondslag voor de invoering van een dergelijk vergunningstelsel: De Wet Goed Verhuurderschap. Omdat de in- en uitvoering van verhuurdersvergunningen het nodige vergt van de gemeentelijke organisatie, zijn er in deze begroting extra middelen opgenomen voor de invoering. Reden daarvoor is dat dit een nieuw rechtsgebied betreft waarvoor beperkte expertise en capaciteit beschikbaar zijn binnen de gemeentelijke organisatie. Ook zal de administratieve afhandeling (registratie en toetsing van de vergunningsvoorwaarden) van alle adressen waarop een vergunningsplicht van toepassing is veel tijd en mankracht vergen.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37