Paragrafen

Bedrijfsvoering

Huisvesting
In 2024 hebben we veel progressie geboekt in het project huisvesting. We hebben de huisvestingsbehoefte omschreven in een programma van eisen en is de monumentale waarde van het Stadhuis gedocumenteerd. Deze onderdelen zijn meegenomen in een volumestudie voor uitbreiding van het Stadhuis. Het toegankelijk maken en verduurzamen van het Stadhuis hebben veel aandacht gekregen, dit resulteert in een aantal scenario’s voor duurzame en toekomstbestendige huisvesting. Met een marktonderzoek zijn de mogelijkheden voor de huisvesting van een tweede locatie onderzocht. De kostenramingen laten zien dat alle scenario’s binnen de huidige budgetten gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om de onze dienstverlening in een eventuele tijdelijke situatie blijvend te kunnen aanbieden. Tot slot is er in 2024 ook aandacht besteed aan de Visie op werken en een werkplekconcept en is de OR meegenomen in dit traject. Deze input nemen we in 2025 mee in de verschillende scenario’s. In 2025 werken we verder aan besluitvorming over een investeringskrediet voor het Stadhuis.

Lekker werken aan de Ambities van Arnhem
In 2023 is de organisatie gestart met het organisatieprogramma 'Lekker Werken aan de Ambities van Arnhem' (LWAA), waarin acht doelstellingen en vijftien organisatie-inspanningen centraal staan. Op basis van de uitkomsten van het Medewerkers onderzoek, gesprekken met managementteams en delegaties van medewerkers en de bevindingen van inspanningsleiders en opdrachtgevers zelf hebben we in het najaar van 2024 bij de herijking van het programma het volgende geconcludeerd:

  1. De inspanningen: Gemeentepool, ‘Onboarding’, Ondersteuning op meest kritische processen en Kompasgesprek kunnen we als gerealiseerd bestempelen. Vanuit het LWAA-programma betekent dit dat deze in de lijnorganisatie geborgd zijn.
  2. Voor de inspanningen: Huisvesting, Inclusie & Diversiteit en Ontwikkelen en uitdragen Organisatievisie is de conclusie dat de opdrachten zoals geformuleerd in het LWAA-programma op koers liggen en een goede voortgang hebben. Deze inspanningen zijn in de lijnorganisatie ondergebracht om de gewenste effecten en resultaten te bereiken. Ze hebben de vorm en omvang van een zelfstandig programma of hebben dat nu gekregen.
  3. De Inspanningen (Doorleven) helder besluitvormingsproces en bijbehorende escalatielijnen, Rollen en verantwoordelijkheden duidelijk op elk niveau, Organisatieontwikkeling lijn-/programma-/wijksturing liggen op koers en zijn zo goed als afgerond. Ze hebben een nauwe relatie met en afhankelijkheid van de inspanning Sturen en verantwoorden. De inspanning Sturen en verantwoorden wordt, mede op basis van de uitkomsten van het medewerkers onderzoek, met meer focus vanuit een programmatische aanpak en met eigenaarschap van het MTA opgepakt.
  4. Voor de inspanningen Leiderschapsprogramma, Kennisdelen en informatiestromen en Samenwerking, overleg, Medewerkersperspectief bij ontwikkeling en uitrol systemen en formele processen tussen college, raad en ambtelijke organisatie geldt dat deze gedeeltelijk op koers liggen en nog steeds aandacht behoeven vanuit het programma LWAA.

Met deze voortgang zijn inmiddels vier van de acht doelstellingen grotendeels behaald en zetten we vanuit het LWAA-programma in 2025 vol in op de overige vier doelstellingen. Zodat ook de resterende bijbehorende inspanningen in de lijnorganisatie kunnen worden belegd en geborgd.

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37