Paragrafen

Bedrijfsvoering

Open en transparante overheid
In 2024 hebben we volop de kansen van ons nieuwe zaaksysteem benut, waardoor het vastleggen en transparant beschikbaar maken van informatie aanzienlijk is toegenomen. Dit draagt niet alleen bij aan een efficiëntere werkwijze, maar ook aan een betere dienstverlening voor inwoners en ondernemers.

Bij de transitie naar een papierloze werkomgeving ligt de focus met name op het verminderen van papierstromen bij Burgerzaken (BZ) en Werk & Inkomen (W&I). Dit leidt tot kortere doorlooptijden van dienstverlening, een verlaging van administratieve lasten en een aanzienlijke afname van de nieuwe aanwas van papieren archief in de archiefruimte. Daarnaast zetten we stappen op andere terreinen. Zo wordt binnen Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) steeds meer digitaal gewerkt.

Ook binnen de interne bedrijfsvoering zijn verbeteringen zichtbaar, we stimuleren het gebruik van digitale handtekeningen en e-formulieren, zodat medewerkers en inwoners minder afhankelijk zijn van fysieke documenten. Hierdoor kunnen aanvragen en goedkeuringen sneller worden afgehandeld, wat leidt tot een efficiëntere en servicegerichtere dienstverlening.

Met deze ontwikkelingen zetten we stappen richting een moderne, efficiënte en duurzame organisatie waarin informatie sneller toegankelijk is, werkprocessen soepeler verlopen en de papierberg verder afneemt.

Informatieveiligheid en privacy
In 2024 is verdere opvolging gegeven aan het programma Informatiebeveiliging & Privacy (IB&P). Dit programma speelt een cruciale rol bij het aanpakken van de tekortkomingen die in 2022 zijn geconstateerd en zet concrete stappen naar structurele verbeteringen. Het doel is om het volwassenheidsniveau van informatiebeveiliging en privacy binnen de organisatie te verhogen en te laten voldoen aan de gestelde eisen en normen.
Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de eerder geconstateerde tekortkomingen en te zetten stappen veel groter zijn dan in 2022 bekend was en hiervoor zullen veel aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

In 2024 zijn diverse projecten gestart zoals de aanschaf van een wachtwoordkluis. Ook zijn projecten die in 2023 zijn gestart, verder opgevolgd zoals SOC/SIEM (24/7 proactieve bewaking van de totale ICT) en ISMS (beheers- en managementsysteem voor de informatiebeveiliging en privacy). Daarnaast zijn er gedurende het hele jaar trainingen, workshops en lezingen aangeboden om de vaardigheden en awareness van medewerkers inzake dit thema verder te vergroten. Als sluitstuk was er in 2024 weer een nieuwe editie van de themaweek: “Week van de Digitale Weerbaarheid”.  Naast inhoudelijke kennis wordt hiermee ook de bewustwording vergroot.

Informatiegestuurd werken
We hebben verder ingezet op een monitor per beleidsprogramma, gebaseerd op meetbare doelen en relevante indicatoren. Hiermee zorgen we dat de programma’s het beleid en de sturing op de doelen met meer feitelijke basis kunnen vormgeven. Dit zorgt ervoor dat beleid en sturing steeds meer op feitelijke onderbouwing zijn gebaseerd. We hanteren hiervoor een centraal datapakhuis en werken we met multidisciplinaire teams aan de analyse en doorontwikkeling van de monitoren. In 2024 hebben we de volgende monitors nieuw gerealiseerd c.q. bestaande verbeterd: Zorgdomein, Bestaanszekerheid, Burgerzaken, Cultuur, Wijkveiligheid, Arnhemse leefbare wijken en Arnhemse gezonde wijken. We hebben verder een start gemaakt met de monitor Bedrijfsvoering.

Digitale dienstverlening
In 2024 hebben we verdere stappen gezet in de digitale dienstverlening. Inmiddels hebben inwoners meer mogelijkheden om digitaal zaken te doen met de gemeente Arnhem. Technologische en organisatorische beperkingen vragen wel om meer inzet en leveren soms tegenslagen op waardoor beoogde termijnen van realisatie opschuiven in de tijd.
Er is gestart met het vernieuwen van de website Arnhem.nl. De raad zal over deze ontwikkelingen middels een raadbrief geïnformeerd worden.

Op het gebied van sociale voorzieningen zijn er in 2024 ook belangrijke stappen gezet. Inwoners kunnen vanaf 2024 digitaal een aanvraag voor een bijstandsuitkering indienen. Dit proces is zo eenvoudig mogelijk gemaakt, zodat inwoners op een voor hen geschikt moment hun aanvraag kunnen doen, wat zorgt voor een snellere afhandeling.

Voor ondernemers heeft de gemeente Arnhem in 2024 de digitale dienstverlening verder uitgebreid. Gemeentelijke belastingzaken kunnen nu volledig digitaal geregeld worden via de nieuwe digitale balie voor gemeentelijke belastingen. Dit maakt het eenvoudiger voor ondernemers om belastingaanslagen in te zien, automatische incasso's te regelen en bezwaren in te dienen

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37