In 2024 bestaat er in de woningmarkt net zoals voorgaande jaren een discrepantie betreffende de verhouding vraag en aanbod. Deze discrepantie wordt veroorzaakt doordat de woningmarkt een imperfecte markt is waarbij het aanbod zich niet optimaal kan aanpassen aan de vraag. Hierdoor blijft de vraag hoger dan het aanbod. De bouwkosten voor het bouwen van nieuwe woningen zijn in 2024 daarentegen redelijk gestabiliseerd, terwijl de prijsontwikkeling op de vastgoedmarkt in het algemeen doorzet. De kosten voor materialen, arbeid en energie bleven in 2024 wel stijgen, maar de prijzen voor vastgoed zijn in vergelijking harder gestegen. Deze verhouding heeft een significant effect op de gemeentelijke grondexploitaties, en leidt tot gunstigere resultaten dan waarmee in de FJP 2023 rekening is gehouden.
In 2023 is in zowel de Woondeal Arnhem-Nijmegen als de Nota Grondbeleid het belang van actief grondbeleid onderstreept. In 2023 zijn de gebiedsexploitatie Kronenburg en de grondexploitatie Laarkwartier door de gemeenteraad vastgesteld. In november 2024 is de gebiedsexploitatie Spoorzone Oost toegevoegd aan de actieve grondexploitaties binnen het Grondbedrijf. Met de vaststelling van deze grond- en gebiedsexploitaties geeft de gemeente steeds meer vorm aan de regie die nodig is voor de woningbouwopgave van de stad Arnhem.
Naast subsidies die door het Rijk beschikbaar gesteld worden voor woningbouwinitiatieven, zoals de stimuleringsgelden gerealiseerde woningen Nationaal Programma Arnhem-Oost en de Woningbouwimpuls, zullen ook eigen middelen ingezet moeten worden om de ruimtelijke opgaven van de stad mogelijk te maken en dekking te vinden voor de blijvende onrendabele top bij woningbouwinitiatieven.