Het goed functioneren van Verkeer Regel Installaties (VRI) is van groot belang voor de verkeersveiligheid en bereikbaarheid van Arnhem. Het beheer en onderhoud richt zich op:
- Doelmatige inzet en beheer van verkeersregelinstallaties (VRI) en andere verkeersmanagementinstallaties zoals het parkeerverwijssysteem en het DBSA (Dynamisch Busstation Systeem Arnhem).
- Een goede technische staat en functionaliteit, vooral gericht op het handhaven van de verkeersveiligheid en doorstroming.
- Bijdrage aan leefbaarheid en bereikbaarheid, met aandacht voor de voetganger en het bevorderen van het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer.
In onderstaand figuur is de leeftijdsopbouw van de verkeerslichten weergegeven (gegevens van begin 2023). De levensduur van een verkeersregelautomaat is gemiddeld ongeveer 15 jaar.
Tabel leeftijdsopbouw VRI’s.
Aantal VRI's
Aantal VRI's
Het huidige areaal is zowel technisch als functioneel (verkeerskundig) op orde. Vervangingen worden gefinancierd uit een investeringsbudget. Bij vervangingen wordt direct gekozen voor de laatste technologie (iVRI) om voorbereid te zijn op verdergaande data uitwisseling tussen verkeerslicht en voertuigen.
De vervanging van overige verkeerssystemen (zoals telkasten, digitale borden en het parkeerverwijssysteem) is in de komende paar jaar nog niet aan de orde . In het nog vast te stellen duurzaam mobiliteitsplan is wel rekening gehouden met de toekomstige vervanging van deze systemen.
Planning en realisatie
Voor 2024 stond de vervanging van de volgende VRI's op de planning: Burg. Matsersingel – Marga Klompélaan, Burg. Matsersingel – Mooieweg, Laan van Presikhaaf – Volkerakstraat, IJssellaan – Gildemeestersplein en IJssellaan – Lange Water. Tevens was gepland om op 6 verkeerslichten rondom winkelcentrum Presikhaaf een moderne netwerkregeling neer te zetten waardoor beter rekening gehouden kan worden met het sterk wisselende verkeersaanbod rondom het winkelcentrum. Deze verkeerslichten worden allemaal slim en kunnen communiceren met apps in voertuigen en eventueel telefoons van fietsers. Bovenstaande projecten zijn volledige afgerond waarbij voor de verkeerslichten rondom Presikhaaf 150.000 euro subsidie van het ministerie is ontvangen met de voorwaarde dat ze volledig als slim verkeerslicht (iVRI) blijven functioneren. Deze subsidie maakt het mogelijk om binnen het huidige budget deze moderne netwerkregeling inclusief beheer en onderhoud te financieren.
Daarnaast is ook het verkeerslicht op de Burg. Matsersingel – Groningensingel (Zuid) vervangen. Vanwege de reconstructie van de Velperweg is ook het verkeerslicht op de Velperweg bij het kruispunt met de Oude Velperweg vroegtijdig vervangen. Deze automaat wordt hergebruikt op een andere locatie. Op deze locatie zijn zoveel mogelijk masten toegepast die vrij zijn gekomen van andere locaties en zijn lantaarns toegepast waarbij het kunststof vervangen is voor een duurzaam alternatief van rijstvlies. Het verkeerslicht op het kruispunt Onderlangs – Boterdijk is definitief verwijderd. Hiermee ontstaat ruimte in de begroting voor onderhoud van het nieuwe verkeerslicht op de Trans bij de oversteek Sabelspoort – Airborne at the Bridge.