Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Om een aantrekkelijke leefomgeving te kunnen bieden, is de aanwezigheid van speelplekken met name voor gezinnen met (kleine) kinderen van belang. Daarnaast zijn speelplekken vaak ontmoetingsplekken voor de wijkbewoners. 
In de Beheervisie Spelen en Ontmoeten is de ambitie opgenomen om 8 van de 20 grote (groene) speel- en ontmoetingsruimtes te verbeteren. Deze opgave willen we invullen in samenwerking met de teams Leefomgeving en wordt projectmatig opgepakt. Dat houdt in dat met de betreffende teams Leefomgeving en de buurt wordt bepaald wat de plek nodig heeft om de ambitie te realiseren. Het initiatief ligt bij de teams Leefomgeving omdat het belangrijk is dat de buurt hierin mee participeert en mogelijk ook andere wensen en ideeën uit de buurt hierin gecombineerd kunnen worden. 
Ook het maken van toegankelijke en inclusieve speelplekken wordt projectmatig opgepakt. De ambitie is om in de komende jaren in iedere wijk (totaal 24) een toegankelijke en inclusieve speelplek per wijk te realiseren waar ook kinderen met een beperking beter mee kunnen doen. Hiervoor zijn extra middelen gereserveerd. 
Alle speeltoestellen moeten veilig bespeelbaar zijn. Dit wordt in de technische inspectie gecontroleerd. Geconstateerde mankementen worden binnen de gestelde termijnen opgelost zodat de onderhoudskwaliteit van het areaal op B ligt. 
Daarnaast kan de kwaliteit van het areaal bepaald worden op basis van de leeftijd en de theoretische levensduur van de speeltoestellen. Gemiddeld gaat een speeltoestel 10 tot 15 jaar mee. Ongeveer 37% van het areaal heeft haar theoretische levensduur behaald maar is technisch nog wel in orde. De oorzaak hiervan is dat de speeltoestellen van duurzame en kwalitatieve materialen zijn gemaakt. De vraag is hierbij wel in hoeverre of de speelvoorziening nog voldoet aan zijn functie. Mogelijk dat kinderen uitgekeken zijn op deze oude speeltoestellen en deze niet meer gebruiken, wat aanleiding zou kunnen zijn om tot vervanging over te gaan. Hierover is afstemming met de teams Leefomgeving. 

Planning en realisatie 
De jaarlijkse inspectie van alle speeltoestellen heeft plaatsgevonden en het noodzakelijk onderhoud is uitgevoerd. Vervangen of plaatsen van toestellen is in samenspraak met de teams Leefomgeving opgepakt. 
In 2024 zijn de werkzaamheden aan de speelplek de Kroon/de Buitenlaar afgerond en de werkzaamheden in park de Laar West zijn gestart. Hiermee wordt invulling gegeven aan de ambitie uit de Beheervisie Spelen en Ontmoeten. Na afronding park de Laar West hoeft er nog maar 1 grote (groene) speel- en ontmoetingsruimte verbeterd te worden.  
In 2024 is de speelplek aan de Noord-Peterstraat in samenwerking met de buurt groen en klimaatbestendig ingericht. 
Van de 24 speelplekken die we toegankelijk en inclusief maken, zijn in de wijken de Laar Oost en Heijenoord/Lombok de aanpassingen aan de speelplek uitgevoerd en afgerond. In de wijken Geitenkamp, St. Marten, Klarendal, Spijkerkwartier, Presikhaaf, Malburgen-Oost en Rijkerswoerd zijn de aanpassingen in voorbereiding. Overige wijken zullen de komende jaren opgepakt worden. 

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37