Het groen is van grote waarde in onze stad. Verbetering van het leef- en woonklimaat vraagt vaak ook om het toevoegen van meer groen en/of om het kwalitatief verbeteren van bestaand groen. Hiervoor lopen verschillende initiatieven die toegelicht worden in het programma Wonen en Leefomgeving (S12, Radicaal vergroenen).
Voor het onderhoud van het wijkgroen zijn per wijk exploitatiebudgetten gereserveerd.
We monitoren de beeldkwaliteit (gebaseerd op basis van ongewenste kruidengroei en zwerfafval). De door de raad vastgestelde kaders zijn C-niveau voor de beeldkwaliteit in de wijken en A-niveau in de binnenstad en winkelcentra.
We monitoren ook de ecologische kwaliteit. Deze monitoring is recent opgestart, zodat we over een aantal jaren een beeld kunnen schetsen van deze waarde.
De technische kwaliteit van de beplanting (hoe goed is de beplanting) wordt op B-niveau bijgehouden.
Het aandeel ecologisch beheerd groen wordt steeds groter, hierdoor zal de natuurwaarde van het groen naar verwachting ook toenemen. Omdat de CROW normering op beeldkwaliteit nog niet is ingericht op natuurwaarden vinden we hier vaker een beeldkwaliteit C-niveau terug, wat voor de beoogde ecologische doelstellingen juist wenselijk is (meer kruiden/biodiversiteit).
Het effect van de klimaatverandering (extremere droogte, hitte en wateroverlast) op het groenbeheer in de stad wordt steeds duidelijker. Een beperkt aantal soorten kan hier slecht tegen en is de laatste jaren veel uitgevallen, deze zijn door bestendigere soorten vervangen. Bij nieuwe aanleg doen we aanpassingen in de groeiplaatsinrichting en het sortiment om deze klimaatbestendig te maken. De droge periodes leiden tot hogere kosten bij nieuwe aanleg omdat er vaker en over langere periodes water gegeven moet worden.
Een aantal invasieve exoten zoals de Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw komen ook voor, met name in het wijkgroen. De huidige aanpak van bestrijding leidt tot een geleidelijke afname van het areaal. Het blijft noodzakelijk hier voldoende op in te zetten om verspreiding te voorkomen.
Planning en realisatie
Arnhem heeft veel ambities op het gebied van groen (zie programma Wonen en Leefomgeving S12, Radicaal vergroenen). Deze ambities geven mede sturing aan de planning van het groenonderhoud. Naast het reguliere onderhoud stonden de volgende projecten op de planning voor 2024:
- Vergroeningsprojecten in de wijken in het kader van de Wijkgroenagenda’s; Dit loopt, in 2024 zijn er ook weer nieuwe Wijkgroenagenda’s bijgekomen
- Herstel beplantingen oostelijk deel Singels (Janssingels t/m Lauwersgrachtpark) fase 1 is klaar, fase 2 (met name de Janssingel) wordt komend jaar gedaan
- Groot onderhoud landgoed Sterrenberg; is uitgesteld tot 2025
- Herstel beplantingen (groot onderhoud) in Park Onderlangs; Fase 1 is klaar, fase 2 volgt eind 2025
- Vergroenen Groningensingel in samenloop met wegenproject; grotendeels gereed
- Versterken ecologische waarden Droge ecozone Schuytgraaf; wordt in 2025 uitgevoerd met subsidie van de Provincie Gelderland
- Investeringen in samenloopprojecten zoals de Kroonse Wal en in het Spijkerkwartier;, dit loopt, elk jaar zijn er weer andere samenloopprojecten, genoemde twee zijn nog in voorbereiding .
- Voortzetten van het project aanplanten van extra heesters en struweelgroepen in de wijken in het kader van biodiversiteit en bestrijden hittestress. In 2024 met name in de wijk Schuytgraaf; in de wijk is uitgesteld tot 2026 i.v.m. subsidie en capaciteit.
- Voortzetten project exotenbestrijding. Dit is gerealiseerd