Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Onder de noemer van civieltechnische kunstwerken vallen bruggen, viaducten, tunnels, grondkerende constructies, trappartijen etc. Jaarlijks is er een visuele inspectie waarbij de inspecteur voornamelijk kijkt naar de ambities schoon, netjes, heel en veilig. Daarnaast is er vijfjaarlijks een technische inspectie. Het inspecterende bureau kijkt naar het uitgevoerde regulier onderhoud en geeft waar nodig schades, maatregelen, prijs per maatregel en uiterste datum van uitvoering aan. Indien nodig zal op basis daarvan de cyclus van het reeds ingeplande reguliere onderhoud worden aangepast. Dit vormt de input voor de integrale programmering en dient als basis voor de monodisciplinaire meerjarenplanning als er geen sprake is van samenloop. Aan de hand van gegevens uit onder meer de inspecties wordt getracht het duurzame onderhoudsniveau zo goed mogelijk te benaderen. De beschikbare middelen zijn op dit moment hiervoor toereikend 
De kwaliteit van het areaal op basis van de laatste inspecties is redelijk tot goed.  In 2025 volgt er een nieuwe technische inspectie door een extern gespecialiseerd bureau, waardoor we weer over de nieuwste gegevens zullen beschikken. 
Vanaf 2024  werken we met een nieuw raamcontract voor het groot onderhoud en een apart raamcontract voor vervanging en onderhoud van houten waterbouwkundige constructies. 

Beeldende kunstwerken 

Dit onderdeel was niet opgenomen in paragraaf kapitaalgoederen van de begroting van 2024-2027. Omdat dit onderwerp wel thuis hoort in deze paragraaf hebben we dit nu toegevoegd. 
Onder de noemer van beeldende kunstwerken vallen kunstwerken en omgevingsvormgevingen, parkbeelden, herdenkingsmonumenten en een aantal monumentale objecten (grenspalen). Jaarlijks is er een visuele inspectie waarbij de inspecteur voornamelijk kijkt naar de ambities schoon, netjes, heel en veilig. Daarnaast is er vijfjaarlijks een technische inspectie. Het inspecterende bureau reinigt de beelden, waarna we tevens een rapportage met gebreken krijgen inclusief een oordeel over de algemene toestand van het object (zie onderstaande staafdiagram).  
Op basis daarvan kunnen we de cyclus van het reeds ingeplande reguliere onderhoud in combinatie met de aangetroffen schades eventueel aanpassen. Dit dient als basis voor de monodisciplinaire (uitzonderingen daargelaten zoals de blauwe golven en de AKU-fontein) meerjarenplanning. 

De afgelopen 3 jaar hebben we technische inspecties uit laten voeren, waardoor we na het reguliere onderhoud van 2025 beschikken over actuele technische rapportages van elk object. In onderstaande staafdiagram is te zien in welke onderhoudsstaat de objecten zich bevinden. 80% hiervan is op basis van de technische inspecties van afgelopen jaren en 20% is een eigen inschatting. Eind 2025 zal dit 100% op basis van technische inspecties van een gespecialiseerd bureau zijn. 

Aantal kunstwerken

Aantal kunstwerken

Planning en realisatie 
De kwaliteit van het areaal is over het algemeen goed te noemen, maar er zijn wat aandachtspunten zoals bijvoorbeeld de rijksmonumentale beelden langs de singels. Hiervan zijn er het afgelopen jaar al 2 opgeknapt en voor de overige zijn we samen met r de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoedeen plan aan het maken voor de komende 2 jaar. 
Er is één object dat in slechte staat is, maar deze is van Waterschap Rivierenland en staat wel op openbare grond (object tegenover gemaal Drielse Dijk). 
Op dit moment wordt er onderhoud uitgevoerd aan enkele objecten met de beoordeling ‘matige conditie’). Dit betreft de ‘burgerklok’ (Lauwersgracht) en verder ook ‘Dulcinea's voor de Monnik’ (Monnikenhuizen) en ‘De Gelaarsde Kat’ (Malburgen-west). De Dulcinea's voor de Monnik en de Gelaarsde Kat zullen in februari 2025 worden teruggeplaatst, maar voor de burgerklok zijn we afhankelijk van het weer. Uiteraard willen we deze voor de herdenkingen van 4-5 mei 2025 hebben teruggeplaatst. 
In 2025 zal een start worden gemaakt met het project AKU-fontein, waarbij de luifelconstructie en het beeld van Tajiri worden gerestaureerd. Het kunstwerk ‘Vliegende Vogels’ van Piet Slegers wat staat aan de Dennenweg hebben we ivm nieuwbouw van de school ter plaatse tijdelijk ondergebracht op de gemeentewerf, waar we het laten restaureren voordat het weer teruggeplaatst kan worden.  
 

Het feestaardvarken zal waarschijnlijk in 2025 weer in de stad terugkeren, waarvoor we dan nog moeten bekijken wat dit voor het onderhoudsbudget zal betekenen.  

Deze pagina is gebouwd op 04/16/2025 12:29:51 met de export van 04/16/2025 12:03:37